4 aspekter att beakta i ditt ledarskap

Det finns många olika sätt att reflektera över i sitt ledarskap och här är ger jag dig en variant.

 • Vem är jag?
  Det börjar alltid med dig själv. Jag kommer ihåg för många år sedan när jag gick en mentorsutbildning under 1 år. Jag tyckte att jag var rätt medveten om mig själv. Här skulle jag få verktyg för att hjälpa andra i sin utveckling. Döm om min förvåning när jag fick börja med mig själv. Jag var inte fullt så medveten som jag trodde, vilket bitvis var smärtsamt – men ack så nyttigt…

  Med andra ord börjar ledarskapets resa med att bli medveten om sig själv – med styrkor och utvecklingsbehov.
 • Vilka är mina medarbetare?
  Nu vet jag förhoppningsvis lite mer om mig själv – även om man aldrig blir klar… Vilka är då mina medarbetare och andra kollegor som jag omger mig av? Vad är deras tankar och behov, drivkrafter och hinder och hur kan jag jag hjälpa dem att utvecklas? Hur kan vi mötas? Här gäller det att vara nyfiken och öppen för att mina ibland förutfattade meningar kommer på skam.
 • Hur kommunicerar jag individuellt?
  Vilken typ av kommunikationsstil har medarbetaren och hur kan vi mötas? På vilket sätt och hur ofta kommunicerar vi? Hur följer vi upp? Hur ska tillgängligheten vara osv. Glöm inte den viktiga återkopplingen – mest positiv förstås, men även för utveckling.
 • Hur kommunicerar jag med gruppen?
  Med tanke på min och medarbetarnas personlighet – hur påverkar det oss och även övriga omkring oss? Vika spelregler ska vi ha för vårt samarbete och kommunikation? Vilka förväntningar har medarbetarna på mig, jag på dem och hur ska gruppen bete sig mot varandra?

  Sist, men inte minst, glöm inte att ge varandra feedback inom gruppen – men mest positiv. Det skapar tillit.

Sammanfattningsvis – var nyfiken!

 • Var öppen för att ständigt utveckla dig själv. Förhoppningsvis kommer du lära dig nya saker om dig själv och andra livet ut.
 • Var också öppen för att det som du tycker är självklart , inte är det för alla andra. Ingen har rätt- ni tycker bara olika.
 • Träna på att lyssna! Det är det svåraste som finns och vi misslyckas dagligen. Det tar tid och kräver koncentration, men du har mycket att vinna på investeringen….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.