Jag har lyssnat massor i sommar

I sommar har jag lyssnat på de allra flesta sommarpraten, ganska många olika poddar och några böcker. Några har varit mer givande än andra.

Jag har utmanat mig med att ta mig tid att lyssna, även om jag kanske från början inte tyckte innehållet eller personen lät spännande eller intressant. Vid några tillfälle gjorde jag en paus för att senare ta upp tråden igen och lyssna klart, och då varit glad för att jag inte givit upp. Det är annars något som jag tränar mig på – att sluta med något som jag inte tycker är roligt eller givande. Jag har väldigt svårt för det, utan vill alltid slutföra på gott och ont.

Hur som helst, har jag lärt mig något eller kommit till nya insikter?

Ja det tycker jag. Dels så har jag lyssnat på personer som jag kanske inte har en så positiv bild av. Bilden är givetvis via media, för jag känner ju inte personerna personligen. Men vid princip alla tillfällen har jag fått en mer nyanserad och positiv bild av personen. Det är så kul!

Det är nyttigt att höra på andras livsöden och lärdomar och få veta vad de tänker, känner och tycker. Det ger mig ytterligare en pusselbit till mitt livsmål att bli ”en klok gumma”. Det bestämde jag mig för redan innan jag fyllde 20 – och det jobbar jag vidare på.

Ibland har jag lyssnat på personer som kanske tycker annorlunda än vad jag själv gör eller kan komplettera med något till det som jag redan visste. Jag får tänka till varför jag tänker som jag gör och det är nyttigt.

Vid andra tillfällen har min hjärna gjort en kullerbytta – kan man tänka så?? Det hade jag ingen aning om eller skulle inte komma fram till själv. Vid de tillfällena kan jag nästan få en adrenalinkick.

Har jag då kommit fram till något specifikt?

Kanske inte något dramatiskt eller nytt. Mer en bekräftelse av att livet och världen är sååå komplex och det inte går att vara tvärsäker på någon ting. Jag tror att vi måste förstå att vi kan ha experter eller ”tyckare” inom olika områden, men var för sig står de sig slätt. Allt hänger samman och påverkar nästa del i kedjan och sedan nästa och nästa.

Jag har fått min egen livsdevis bekräftad – att fortsätta vara nyfiken!

  • Förstå att det finns många perspektiv och aspekter i en situation eller fråga, som påverkar varandra.
  • Var nyfiken på områden som du kanske inte tycker är jättespännande. Det kan påverka det som du är intresserad av och det kan ge dig ytterligare kunskap.
  • Bli inte handlingsförlamad, utan våga agera utifrån de fakta du har idag. Det kommer ändå alltid komma nya förutsättningar som du får agera på senare – känn dig inte dum för det. Det är det som är livet.
  • Även om situationen i världen eller kanske för dig personligen kan se mörk ut, försök ändå att se det som är positivt. Personligen har jag inte hittat någon tid i historien som jag hellre hade velat leva i än idag. Fokusera på det vi/du har istället för inte har.
  • Våga be om hjälp! Ensam är inte stark.
  • Hjälp andra med det du kan – det mår du bra av. Men hjälp till för att du vill och inte för att du måste eller har en baktanke – och med all sannolikhet kommer du få hjälp tillbaka.
  • Ta till dig olika fakta och information, men reflektera för att skapa dig en egen uppfattning. Köp inte andras åsikter rakt av.
  • Det som är ”normalt” idag är inte ”normalt” imorgon. Och vad är ”normalt”? Var öppen för utveckling.

Detta är kanske inga nyheter, men jag tycker att det är nyttigt att repetera och genom att höra på andras tankar och reflektioner, kan jag få det jag tycker bekräftat eller så kanske jag ändrar uppfattning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.