Släpp på prestigen – och lyckas!

Att ha mycket prestige som chefer är ett stort problem . Chefer som biter sig fast i sina åsikter trots att omvärlden förändras kommer inte lyckas långsiktigt.

En chef behöver inte veta bäst, utan måste kunna dra nytta av den samlade kompetensen hos sina medarbetare. Att få gruppen att tänka tillsammans. I dagens komplexa omvärld, som förändras och utvecklas dag för dag, är det ett måste.

Det är bra att det finns olika åsikter som får fart på kreativiteten. Chefen ska se till att det finns en psykologisk trygghet i gruppen, så att alla vågar framföra sina åsikter på ett konstruktivt och respektfulls sätt och att sedan bli lyssnad till.

Om du är fast i dina åsikter så att det blir en del av din identitet, kommer det känns personligt om de ifrågasätts. Försök istället att se dem utifrån, som något som du tycker idag men som du kan komma att omvärdera. Då blir det inte lika jobbigt att släppa på prestigen och byta ståndpunkt.

Visar du som chef att du kan ändra åsikt efter att du fått nya fakta eller perspektiv, öppnar du upp för andra att göra lika dant. Du kan bli en inspirationskälla och förebild. Som chef står du inte och faller med att du kan ändra åsikt efter att du tagit till dig bättre argument. Tvärt om!

Psykologisk trygghet handlar om att du kan vara dig själv, att du kan uttrycka vad du upplever, känner och tycker, att du kan ställa ”dumma” frågor, presentera nya idéer och erkänna misstag utan att riskera att bli bestraffad.

Som chef och medarbetare är det bra att träna på följande i sina försök att öka psykologisk trygghet och lärande i sin arbetsgrupp.

  • Ha en nyfiken inställning till andras uppfattningar och perspektiv på saker och ting.
  • Träna på att det är okej att du sannolikt inte har helt koll på läget i alla lägen.
  • Sträva efter att förstå bakgrund, motiv och annat som påverkar situationen.
  • Vara öppen och flexibel i förhållande till egna och andras förslag.
  • Träna på att hela tiden ha i beaktande att du själv sannolikt har med gruppens läge att göra

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.