En coach som förebyggande företagshälsovård…

Varför inte ge era anställda en coach som förebyggande hälsovård! Jag har sedan många år tillbaka försökt sälja in idéen att företagen ska ta in samtalscoacher på samma sätt som de tar massörer till arbetsplatsen. Det är bra i förebyggande syfte och tröskeln att ta sig bort från arbetsplatsen och tillbaka är borta.

Chefen och kollegor räcker ofta långt, men ibland är det skönt att få tala med någon som är ”utomstående” och kan vara minst lika lönsamt ur hälsosynpunkt, som att sponsra träning och kostprogram…

Det behöver inte finnas ”problem” för att ha glädje av ett coachsamtal. En coach har till uppgift att lyssna på individen och dennes tankar. Bolla idéer och kanske se frågeställningar ur ett nytt perspektiv— som förebyggande hälsovård och ett komplement till chefen.

Det behöver inte betyda att medarbetaren ska binda upp sig på ett antal samtal. Inte sällan räcker det med att ett eller par samtal för att komma vidare. De som har behov, bokar in sig ett på samma sätt som till en massör.

Här om dagen läste jag om ett sektion i en kommun som kämpade med hög arbetsbelastning och hög sjukfrånvaro, som prövade erbjuda personalen coachsamtal. De fick mycket bra utfall och respons från personalen.

Vad är det jag alltid har sagt?!?  😉

Här kan ni läsa mer om det

5 kommentarer på “En coach som förebyggande företagshälsovård…

 1. Jag blir lite nyfiken på vilka erfarenheter du har av att försöka sälja in detta till företag – vilken respons möter du, och är företagen/organisationerna intresserade? förstår de nyttan? Kan du se ngt mönster i vilken typ av verksamheter som väljer att satsa på detta och vilka som avstår? MVH Anna

  1. Hej Anna! Tyvärr har jag inga bra svar på dina frågor. Jag har i ärlighetens namn inte marknadsfört denna tjänst särskilt, utan tagit upp den som en tjänst bland flera på kundbesök och på nyhetsbrev. Jag upplever dock att det inte finns särskilt stor nyfikenhet kring frågorna.

   Jag tror inte de förstår nyttan av tjänsten och de har heller inte hört om den tidigare…

   Däremot tror jag på sikt att det kommer vara en tjänst som är naturlig, precis som hälsoprofiler och hjälp med kost och rökavvänjning på sikt. // Marie

 2. Hej Marie !
  Jag tror som du att detta kommer sakta men säkert. När vi kan påvisa att kostnaden för frånvaro från arbetet, pga att man tex inte trivs, är vida mycket högre än priset för att engagera en proffessionell coach, då kommer det att ta fart. Vi kommer att jobba med frågor av den typen i vår nya förening PMC (Proffessionella Coacher & Mentorer). Jag ser fram mot att ha med dig som medlem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.