När jag var chef och höll utvecklingssamtal, sa ofta medarbetaren ”Jag behöver ingen kompetensutveckling just nu.” ”Jag återkommer om jag hittar en kurs.” För många är kompetensutveckling just detsamma som att gå på kurs…
När jag håller workshop i begreppet kompetens och kompetensutveckling tycker många chefer att det är svårt att tänka på annat än just utbildning och kurs. Många chefer säger ”Vi har inte råd med kompetensutveckling i år.”
Jag läste för en tid sedan boken”Talent management i praktiken” av Charlotta Wikström och Henrik Martin, där författarna bekräftar att den formella utbildningens roll minskar och att kompetensutveckling är ett mycket vidare begrepp.
De lyfter fram den sk. 70-20-10 regeln.
- 70 % innefattar kompetensutveckling i den egna rollen, som t ex större ansvar och nya uppgifter.
- 20 % handlar om intern kompetensutveckling i företaget som t ex seminarier för kunskapsdelning, jobbrotation, tidsbegränade specialuppdrag osv.
- 10 % handlar om extern utbildning som olika kurser eller utbildningar som ökar den formella kunskapen inom specifika områden.
Något annat som cheferna efterfrågar är beteendeförändringar, som utveckling av komptensen. Många gånger sker utvecklingen av en medarbetare genom att personen tränar på ett nytt beteende eller slutar med ett annat…. Hur gör jag som chef en sådan kompetensutvecklingsplan och hur följs den upp??Det är inte lätt, men det går och det är det som vi tränar på.
Så med andra ord är kompetensutveckling sällan ren kurs eller utbildning, utan så mycket annat som oftast varken kostar tid eller mycket pengar…
Mycket bra Marie!
Tack Lasse! 🙂