Vad kräver morgondagens arbetsliv?

Det frågar sig Linus Jonkman i sitt mycket intressanta blogginlägg, som jag rekommenderar dig att läsa. Vad kräver morgondagens arbetsliv?  Mycket finns att reflektera över och det mesta håller jag med om.

Linus menar att våra ungdomar befinner sig högst upp i Maslows behovstrappa redan från början. Tack vare eller på grund av sina föräldrar, befinner de sig på steget ”Självförverkligande”.

Jag håller med om att många ungdomar drivs av värderingar högst upp i trappan. Men jag är rädd att de kommer vara tvugna att tulla på sina krav. Många vill ha hög lön, roliga och utvecklande arbetsuppgifter, bra arbetstider, helst inte jobba sig upp utan vara på toppen direkt, fin bil och schysst lägenhet osv. De som resonerar så kommer ställas inför den krassa verkligheten. De allra flesta måste jobba hårt och vart efter de skaffar sig kompetens och erfarenhet, har de mer att erbjuda en arbetsgivare. Är de för fina för vissa jobb, kommer de stå utan…. Andra som är beredda att kavla upp ärmarna är de som kommer att ha arbete.

Jag håller med Linus om att arbetstagare måste ta större eget ansvar för sin kompetensutveckling. Det är inte chefens ansvar. Vi i Sverige står ut här internationellt sett. I Sverige ser vi det som närmaste chefens uppgift att ansvara för min kompetensutveckling och hålla mig infomerad. Så ser man det inte i andra länder. Läs även Curlande chefer

Något annat som Linus tar upp – liksom så många andra – är att vi måste förbereda oss på att leda olika generationer på olika sätt. Det som är viktigt för vissa är inte viktigt för andra osv. Men har det med generationer att göra och inte individer och har det inte alltid varit så? Jag hävdar fortfarande att varje individ är unik och lär sig cheferna att hantera det, så har de kommit långt oavsett ålder på personalen. Läs även Att leda 80- och 90-talister

Linus menar också att de unga har hög tilltro till sina chefer och det förtroendet måste cheferna förvalta! Det tycker jag är kul och kan bara hålla med!

Som sagt ett mycket roligt blogginlägg, som ni borde läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.