Jag träffar chefer som känner sig osäkra på om deras medarbetare arbetar ordentligt när de arbetar hemifrån eller från annan plats. Diskussionen är inte ny utan var vanlig redan innan pandemin. Många har reviderat sina farhågor när de ser att det faktiskt fungerar riktigt bra – och även bättre i många fall. Men det finns fortfarande chefer som känner osäkerhet när de inte ser och träffar medarbetarna fysiskt. Vad gör de på dagarna?
Vad består osäkerheten på?
Vissa chefer tar upp att medarbetarna kanske gör privata saker som t.ex. tvättar eller dammsuger under arbetstid. Jag brukar fråga om det är det ett problem? Ingen är produktivt 100 % av tiden – det gäller både medarbetare på distans och på kontoret. På kontoret kan fikastunden kan dra ut på tiden, någon ringer ett privat samtal eller surfar runt en stund- men är det ett problem om arbetet faktiskt blir gjort enligt förväntan och i tid?
Chefer måste förstå skillnaden mellan medarbetare som är produktiva kontra medarbetare som är närvarande. Flexibilitet och hybridarbete är en av de viktigaste frågorna som arbetsgivarna kan locka med idag och som värdesätts mycket högt av kandidaterna. En av de första frågorna som ställs vid intervjuer är ”Hur ser ni på distansarbete efter pandemin?”

Hur ska förutsättningarna vara så att medarbetarna kan vara sitt bästa jag?
Det är svårt att mäta prestation och produktivitet och det görs oftast genom självuppskattning av medarbetarna och chefer. Det finns möjlighet att övervaka medarbetare genom att mäta hur många timmar de är uppkopplade eller antal tangentslag som görs, men det rimmar illa med önskemål om ett tillitsfullt ledarskap med en anda av ”frihet under ansvar”. Personligen tycker jag att det är en obehaglig väg och jag tror inte att många skulle vilja arbeta i en sådan kultur.
Oavsett om medarbetarna jobbar på distans eller på plats, så är det i alla fall chefernas ansvar att se till att skapa förutsättningar för att kunna arbeta på bästa sätt och följa upp på olika sätt. Det betyder inte att övervaka…
Enligt upprepade undersökningar som Gallup gjort så påverkar cheferna till 70 % engagemanget hos medarbetarna och engagemanget har en direkt påverkan på prestationen.
En annan faktor som cheferna påverkar är trivsel och välmående. Att vara intresserad och se medarbetarna -hur de mår och vad som är viktigt för dem – det har stor en påverkan. Det i sin tur har också en direkt påverkan på prestation och resultat.
Med andra ord är det ledarskapet som – som vanligt – är det som påverkar trivsel och resultat mest. Att chefer inte bara är chefer utan ledare. Precis som Putin vs Zelenskyj. Att få medarbetarna att följa dig och jobba för att de vill och inte för att de måste…Att de gör det de ska utan att de övervakas.
Och det här är ingen skillnad för att vi arbetar på distans – det gällde innan också
Kortfattat:
- Som chef måst du också vara en god ledare och förebild
- Var tydlig med mål och förväntningar
- Var intresserad av dina medarbetare som människor – vilka de är och vad som är viktigt för dem
- Hitta en balans mellan verksamhetens behov och medarbetarnas
- Bestäm tillsammans hur ni följer upp arbetet och hur ofta
- Följ upp resultat och inte hur arbetet gjorts
- Bestäm hur ni ska samarbeta och stötta varandra inom teamet – oavsett var ni arbetar