Hur vill vi jobba i framtiden och i vilken miljö?

Utformning av kontorsmiljön och flexibiliteten att även fortsättningsvis kunna jobba hemifrån, kommer vara två av de hetaste frågorna framöver.

Utmaningen är att skapa en kontorsmiljö som möjliggör onlinemöten utan att vi stör varandra, i kombination med möjligheten att samarbeta och socialisera sig med kollegor i en trevlig och funktionsmässig miljö.

En fråga som i princip alla jobbkandidater frågar om vid intervjuer idag är flexibiliteten och möjligheten att arbeta hemifrån och många har även flexibiliteten som krav för att välja en arbetsgivare. Därför är det en mycket viktigt fråga vid Employer branding-arbetet framöver och något som många arbetsgivare brottas med idag.

Men det är inte helt lätt eller självklart hur och vad som är bäst. Tekniken har öppnat fantastiska möjligheter att samarbeta online, men som individer olika. Vi har olika preferenser, förutsättningar, behov och önskemål.

Några småbarnsföräldrar tycker att hemarbetet möjliggör ett enklare livspussel, medan andra inte har en bra arbetsmiljö hemma och behöver och vill arbeta på annan plats – kontoret.

Några tycker att de trivs bäst med att träffa kollegorna i verkliga livet, medan andra tycker att det gå precis lika bra med kameran på i Teams.

Vissa tycker att det är lättare att fråga någon över skrivbordet, medan andra tycker att det ändå inte är någon på plats för en kort fråga när man behöver – de sitter ändå upptagna i olika möten.

Ja, ni ser själva – det är inte lätt att göra alla glada…

Arbetsmiljö på kontor

Sedan har vi kontorsutformningen – hur ska miljön utformas så att vi på ett bra sätt kan samarbeta och ändå inte störa varandra? Våra onlinemöten kommer fortsätta även om vi är tillbaka på kontoren och de kan det bli otroligt störande med varandras prat.

Det är många frågor att ställa sig och jag tror det är viktigt att tillsamman bestämma hur vi vill ha det. Exempel på frågor är:

  • Vilket behov av närvaro har verksamheten för att den ska fungera och varför?
  • Vilka önskemål och behov har medarbetarna?
  • Ska vi bestämma särskilda dagar då alla ska vara inne eller ska det vara upp till var och en?
  • Finns det möten eller forum då vi ska träffas ”på riktigt” för att det är bättre och mer givande?
  • Hur hanterar vi hybridmöten på bästa sätt?
  • Ska vi sitta på samma platser på kontoret så vi hittar varandra eller ska det vara fritt?

Det är några exempel på frågor och det finns många fler. Det viktiga är att vi pratar om det?

Slutligen är det verksamheten som bestämmer hur och var vi ska arbeta, men det är viktigt att förklara varför man väljer den väg den väg man gör och vad man vill uppnå. Medarbetare vill inte höra ”bara för att” utan syfte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.