Våga välja och var nöjd med dina val

Vi står ständigt inför olika val där vi brottas med hur vi ska välja i både tänkbara och otänkbara situationer. Vad är rätt och vad är fel? Vad är bra och vad är mindre bra? Hur känns det och går det att optimera?

Det kan vara – ska jag… göra långresa eller plugga, jobba eller vara hemma med barnen, välja en av två fester, spara pengar till resan eller köpa en ny mobil, att åka till fjällen eller alperna, ska jag byta jobb eller stanna kvar? 😏 Ja, ni förstår…

Det är spännande och även nyttigt att fundera på hur du tänker och värderar olika saker och situationer. Vad är viktigt och hur påverkar det dina beslut?

Vägval - att välja

Jag stöter då och då på är personer som är trötta på sina jobb och har blivit oengagerade och missnöjda – på än det ena och än det andra. Dessa personer måste göra ett aktivt val – stanna kvar eller göra något annat. Annars blir de odrägliga både för sig själva och omgivningen. Att få dem att förstå, att valet att stanna kvar på jobbet också är ett aktivt val – precis som att söka sig till något nytt.

”Jag har inget val”, säger några. ”Jag kan inte byta jobb i min livssituation”. Och så kan det vara, men att stanna kvar är också ett val. När du väger alternativen – stanna eller byta – mot varandra och väljer att stanna – då har du gjort ett aktivt val att stanna kvar. Men var nöjd med dina val. Att inte vara ett offer gör en stor skillnad för känslan.

Var nöjd med dina val!
Du gör så gott du kan utifrån det du vet idag.
Att inte vara ett offer gör en stor skillnad för känslan och det går att välja om…

Jag var själv i ovanstående situation – jag vågade inte riskera mitt trygga jobb mot att starta eget. Men tanken på att jag faktiskt valde att stanna kvar gjorde att jobbet kändes roligare. Jag hade ju ändå valt det och kände att jag satt i förarsätet i mitt eget liv och var inget hjälplöst offer.

Kort sagt -var nöjd med dina val! Även att inte göra en förändring är ett aktivt val. Om det senare visar sig att valet inte föll väl ut, var snäll mot dig själv. Utifrån det du visste då, gjorde du det bästa valet, men nu kan du göra ett nytt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.