Stress – ett individ eller organisatoriskt problem?

Vi har länge talat om stressen på våra arbetsplatser. Även om vi idag är bättre på att lyfta upp problemet kommer det kvarstå om inte något förändras – och många chefer står handfallna hur de ska göra och agera.

Det finns många olika faktorer som kan påverkar:

  • Medarbetarna tycker synd om sin chef som också har mycket att göra och lyfter därför inte sin egen stress.
  • Chefen får ingen förståelse från sin egen chef.
  • Chefen hjälper inte medarbetarna med att prioritera.
  • Chefen är inte är tillräckligt tydlig eller ”hård” i prioriteringen när medarbetaren själv har svårt att släppa uppgifter.
  • Chefen ser den kortsiktiga nyttan med att ändå få uppgifterna gjorda och ”sedan ska vi ta tag i problemet med arbetsbelastningen”.
  • Chefer och medarbetare kan vilja vara duktiga och klara sig själva, utan att hjälp och stöd av andra.
  • Stabsavdelningarna lägger var för sig till uppgifter som tillsammans ökar arbetsbelastningen.
  • Det finns inge övergripande kunskap om hur arbetsbelastningen ser ut i olika delar i organisationen och ur olika aspekter i verksamheten.
Stress i organisationer

Men hjälper det att skicka första linjens chef på kurs?

Ligger problemet med stress på individnivå eller organisatorisk nivå? Och hur ska förutsättningarna för att skapa en sund arbetsmiljö vara?

Som chef måste du ha möjlighet att kunna kommunicera både nedåt med dina medarbetare och uppåt med nästa ledningsnivå. Du ska ha möjlighet att diskutera de beslut som fattas och som påverkar arbetsbördan för dig och dina medarbetare. Det gäller även beslut som kommer från stabsavdelningar som HR, IT och ekonomi.

Glöm inte bort den organisatoriska och strategiska nivån

Varje gång vi lägger till nya uppgifter bör vi fråga oss vad vi kan ta bort eller sluta göra. Många bäckar små växer sakta och blir en överfylld flod med tiden, om inte olika delar i organisationen samverkar för att se helheten.

Den strategiska nivån måste samverka och möta den operativa nivån. Se över helheten och rensa bort uppgifter som inte tillför något och sluta göra saker av gammal vana.

Slutligen är alla chefer olika individer med olika personlighet och bakgrund, så i komplement till den organisatoriska översynen behövs stöttning, utbildning och coaching av cheferna för att själva må bra och vara goda chefer för sina medarbetare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.