Kommunikation- varför är det så svårt?

Jag arbetar mycket med kommunikation och feedback – både med chefer och team. Just teamen tycker jag att det slarvas med. Tänk om alla anställda har kompetensen att kunna ta och ge feedback, inte bara chefer – hur mycket bättre skulle det inte vara?

De sista åren har jag haft förmånen att få jobba med just team och prata om varför det är så otroligt svårt att kommunicera och varför det är mer regel än undantag att vi misstolkar varandra.

Att få träna både på att ge, men även på att ta feedback som är lite skavig på ett vuxet sätt – det borde alla få lära sig. Varför inte redan i skola?

Att få insikt i hur svårt det är att lyssna och förstå varandra – på riktigt – och hur vi kan undvika missförstånd och konflikter i onödan pga misskommunikation. Verktyget är att vara genuint nyfikna på varandra.

När inte bara chefen utan alla har kunskapen om hur de kan kommunicera klokt, finns det mycket bättre förutsättningar för att skapa ett bra samarbete och en arbetsmiljö som ger både arbetsglädje och engagemang.

I princip alla tycker att man ska tala med och inte om varandra, men varför görs det inte och varför är det så svårt?

För att ta och ge feedback krävs mod att vara sårbar. Och att vara sårbar vill de flest vill undvika för det är jobbigt och kan göra ont.

Förutsättningen för att våga vara sårbar och ha mod är tillit till varandra inom gruppen. Men tillit är något som vi förtjänar och inte bara får. Ett sätt att skapa tillit är att främst fokusera på det positiva och ge varandra positiv feedback. Här kommer 80/20-regeln till bra användning. Om du oftast får positiv feedback av någon, skapas en tillit till hen. Du känner att personen vill dig väl, accepterar och tycker om dig. Då är du mer mottaglig och öppen för negativ feedback.

Sammanfattningsvis: Vi borde tränas mycket mer i att ge varandra återkoppling – mest positiv. Då skapas en bra grund för tillit till varandra. Har vi tillit och trygghet i att vi är uppskattade, accepterade och inkluderade i gruppen, är det sedan lättare att både ge och ta negativ feedback.

Hur svårt kan kommunikation vara?? Jättesvårt! Jag misslyckas själv varje dag, men genom att vara nyfiken försöker jag förstå andra och därigenom undvika missförstånd och konflikter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.