Nöjdhet och engagemang

Bara för att medarbetarna trivs och är nöjda med arbetet och villkoren i allmänhet, betyder det inte att de är engagerade och det kostar företagen pengar…Trivsel och engagemang behöver inte gå hand i hand.

Som vid som många andra tillfällen är det ett gott ledarskap som krävs för att skapa engagemang, men för det krävs fokus på rätt saker.

Här är tre punkter som kan orsaka brist på engagemang:

  • Chefer uteses av fel anledning – sakkunskap och goda resultat får avgöra utnämningen – inte att de har en förmåga att leda grupper och individer. Det är skillnad att producera fantastiska resultat och att inspirera andra till fantastiska resultat. En bra ledare drivs av att skapa resultat via andra och inte vara bäst själv.
  • Cheferna får för lite utbildning och stöd i hur de kan engagera medarbetarna – de utbildas ofta i ekonomi, administration, processer och rutiner, men inte hur de ska leda och engagera medarbetare.
  • Ledarskap kommer oftast i andra hand efter verksamhetsmål och olika affärs KPIer. Dock går det att skapa ”mjuka” KPIer. Det finns ingen motsättning i detta – tvärt om.

Vad kan då cheferna göra för att få medarbetarna att känna engagemang? Något som många chefer fått höra är att de ska leda medarbetarna individuellt – att lära känna dem som individer. Men hur gör man då?

Mitt råd till cheferna är att vara nyfikna.

Vad är viktigt för medarbetarna för att trivas i arbete? När tycker de att arbetet är som roligast och vad är det för styrkor som de använder då? Och hur kan ni se till att styrkorna kommer till användning så mycket som möjligt?

Här är förslag på frågor som du som chef kan tala med dina medarbetare om:

  1. Vad är du duktig på men ännu inte fått möjlighet att göra?
  2. I vilka siutationer avslutar du något och tänker ”Jag längtar efter att få göra det igen”? Eller vad gör du – på eller utanför jobbet – som du verkligen tycker om att göra?
  3. Vad gör du bra utan att någon behöver förklara hur man gör?
  4. Vad har andra sagt till dig att du är bra på?
  5. I vilka situationer känner du att tid och rum försvinner?

Det här är en pusselbit av flera för att skapa engagemang hos individen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.