Kan man vara för överkvalificerad?

När är en person för överkvalificerad
och vem avgör det?


Idag är det vanligt att tidigare chefer och personer med hög kompetens, som söker tjänster som är lägre kvalificerade än vad de tidigare haft, blir bortvalda med argumentet att ”de är för överkvalificerade”. Den som rekryterar antar att löneanspråket är för högt, att personen inte kommer vara motiverad, hen kommer snabbt byta jobb igen eller så är hen kanske är desperat…
Eller så skyller man på överkvalificering eftersom man egentligen tycker att personen är ”för gammal”.

För överkvalificerad?

Idag när det är svårt att få tag på och behålla rätt kompetens, är det viktigt att tänka ur alla aspekter.
Som rekryterare är det viktigt att vara nyfiken på och fråga varför personen söker tjänsten och den sökande måste vara tydlig med att motivera varför hen söker tjänsten och passar för den trots ”för hög” kompetens.

Som i så många andra tillfällen drar vi ofta för snabba slutsatser, utan att fråga.

Om någon är motiverad till en tjänst som är mindre kvalificerad och har mer att ge än vad tjänsten kräver, är väl det bra?

Antaganden bygger på fördomar – vi tror oss veta hur andra borde tycka i givna situationer. Vi utgår helt enkelt från oss själva.

  • T.ex. kan en chef ha upptäckt att det inte var så roligt med chefsrollen och vill gå tillbaka till specialistrollen.
  • En annan kanske måste tänka om av privata skäl.
  • Ytterligare någon kanske vill pausa ett tag från chefsrollen, för att sedan kunna tänka sig att gå tillbaka. Under tiden har personen fantastiskt mycket att ge.

I parentes sagt, borde det i arbetslivet vara naturligt att kunna pendla mellan att vara chef och medarbetare. Du har alltid nytta av de erfarenhet du får från olika perspektiv och det är en viktig del i din utveckling – både som chef och medarbetare. Dock känns det som om den gängse normen är ”En gång chef alltid chef” annars är det konstigt. Ett trångsynt synsätt tycker jag.

Mycket kompetens går till spillo och nu när vi generellt ska arbeta längre upp i åren är det viktigt att fördomsfritt tillvara på ”överkvalificerad” arbetskraft, vare sig det är tidigare chefer, personer med mer kompetens än vad tjänsten kräver eller äldre.

Med detta sagt är det viktigt, både som arbetsgivare och sökande, att utgå från kompetensen för rollen och hur väl personen passar.

Rådet till rekryterande arbetsgivare är att vara NYFIKEN på kandidaten och fråga innan du tror.

2 kommentarer på “Kan man vara för överkvalificerad?

  1. Hej Marie, så ”gott” att läsa vad du skriver. Jag har sökt jobb nu i ett år efter att fått avgångsvederlag pga av ändringar i organisationen. Jag söker mkt aktivt jobb, men hör i de flesta fallen- inte vill väl du ha den här rollen, du kommer inte stanna/ vi har inte råd mig dig/du är för överkvalificerad / varför söker du denna roll? Både av rekryterare och företag. Jag är kvinna och plus 50 dessutom.
    Jag har sagt att jag kan tänka mig jobba på annat sätt, inte längre ha ledarskap, gå ner i lön- men inget verkar bita. Börjar verkligen tro att mitt yrkesliv är över- och det skrämmer mig.

  2. Hej Pernilla! Vad tråkigt att höra och jag förstår dig verkligen.

    Jag tror att en väg i din situation kan vara att ta kontakt med rekryteringsföretag och presentera dig. Min tro är att det är lättare att ”komma in” till företagen den vägen.
    Ett annat alternativ för dig kan vara att starta egen firma och hyra ut dina tjänster direkt eller som underkonsult. Nu vet jag ju inte vad du har för kompetens och erfarenhet, men pröva går ju alltid.

    Håller tummarna för dig att det löser sig till det bästa. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.