Något som är oundvikligt när vi har med andra människor att göra – både privat och på jobbet – är att vi hamnar i konflikter.
Ordet konflikt låter till vardags negativt, men det är oundvikligt att vi tycker olika i olika frågor och situationer. Det kan vara hur en arbetsuppgift ska göras, hur resurser ska fördelas, hur vi ska samarbeta, hur vi ska tvätta, hur barnen ska uppfostras osv. osv. I dessa fall tycker vi kanske olika, men är det en ”konflikt”?
Att vi tycker olika är ofta av godo – så länge vi kan hantera situationen kan det blir en utveckling av något slag.
Läser en undersökning i tidningen Chef att 52 % säger sig ha haft en konflikt på jobbet den sista månaden. Med andra ord är konflikter väldigt vanligt. Nästan lika ofta är det sakkonflikter som personrelaterade bråk.
Om vi håller oss till arbetet, så kan det gälla mandat och arbetssätt, fördelning av resurser, samarbetsproblem, rollfördelning, strukturer osv,
Oavsett vad, så gäller det att både som medarbetare i allmänhet och som chef i synnerhet, att kunna hantera konflikterna i tid innan de eskalerar. Vid samarbetsproblem finns risk för sjukskrivning och mobbing in förlängningen. Gäller det däremot verksamhetsrelaterade frågor, finns ofta en möjlighet till utveckling, som riskeras att missas om konflikten inte hanteras konstruktivt.
Det bästa verktyget som alltid är kommunikation och nyfikenhet.
Dessvärre är kunskapen om hur vi kommunicerar på ett konstruktivt sätt, generellt sätt mycket dålig både hos medarbetare och chefer. Här finns en stor förbättringspotential.
Ordet konflikt tolkas och värderas också olika av olika personer. Det som någon tycker är ett bråk kan en annan tycka är ett engagerande samtal om olika aspekter och får höra ” Varför är du så arg?”
Ett av de vanligaste misstagen som chef gör är att tro sig veta vad problemet är. Som chef är det viktigt att vara nyfiken på de olika parternas tankar och upplevelser – för att försöka förstå. Du behöver inte hålla med, men har du frågat och lyssnat vet du i alla fall hur de olika parterna ser på saken.
Ibland går det inte att komma överens och vad gör man då? Vi kan tala om olika trappsteg i konflikthanteringen.
Steg 1. Dialog – lyssna och försöka mobilisera god vilja hos parterna att komma till lösning på problemet.
Steg 2. Diskutera och förhandla för att hitta en lösning.
Steg 3. Hänvisa till vad som formellt gäller på företaget
Steg 4. I sista hand – maktutövande eller tvång. Som chef får du helt enkelt gå in och bestämma. Men det är alltså sista steget.