Det här med ålder…

Jag har skrivit om det här med åldern tidigare – både om yngre och äldre – vid flera tillfällen och jag kan bli så trött på att vi fortfarande är så trångsynta. Yngre är si och äldre är så.

Det finns olika undersökningar som visar olika resultat, precis som olika väljarundersökningar, men jag vill ta upp en undersökning som jag läste nyligen.

Fackförbundet Ledarna presenterar en undersökning där 0 % av de tillfrågade vill anställa chefer över 55 år! Trodde verkligen att vi kommit längre i Sverige vad det gäller åldersdiskriminering… Snacka om slöseri på kompetens och erfarenhet ☹️

Ser på ett avsnitt i Nyhetsmorgon på TV4 där Amelia Adamo deltar, där hon påpekar att när vi talar om ”äldre” visas bilder på skröpliga, rullatorburna, trötta och gråa personer, vilket inte speglar verkligheten! Tvärt om..

När jag var 20 år hade jag som vision att ”bli en klok gumma”. Någon med livsefarenhet som andra gärna vänder sig till för att bolla tankar. Nu när jag kommit en bit på vägen (ingen blir förhoppningsvis aldrig klar) ska då min kompetens och livserfarenhet alltså inte vara värd något? Enligt undersökningar i alla fall – själv har jag faktiskt inte känt av detta ännu.

Jag tror att det är en kombination av hur omgivningen ser på de äldre, men även hur äldre ser på sig själva. Att själv inte  tala nedlåtande om äldre och tycka att man är passé och värdelös.

Varför använder vi uttrycket ”Jag känner mig inte en dag äldre än typ 30”?  Jag använder själv aldrig det uttrycket och dessutom känner jag mig äldre än 30! Jag skulle aldrig vilja byta ut mina erfarenheter – goda och mindre goda. Jag har ett annat perspektiv på livet, som tillför mycket både till mig själv, men även min omgivning. Med det sagt känner jag mig inte tråkigare. För det är det uttrycket ”Jag känner mig inte en dag äldre än typ 30” står för tror jag. Alltså, jag är äldre, men jag känner mig inte tråkigare.

Vi äldre måste förmedla att ”Det är härligt att vara … år” ”Jag har mycket att ge och fortsatt lära mig!”

Jag brukar dock säga att livet blir gråare med åren. Det låter ju uppfriskande…, men livet är inte  lika svart eller vitt som jag tyckte som ung, det finns en gråskala. Det finns inget facit utan det kan vara olika. Det som är självklart för mig är ”hål i huvudet” för en annan. Och själv har  jag bytt ut ett antal sanningar sedan unga år… och förmodligen kommer jag byta ut ytterligare några sanningar under åren framöver.

Med ovan sagt kommer jag fortsätta min vision ”Att bli en klok gumma” och jag hoppas att uppdrags- och arbetsgivare ska uppskatta äldres kompetens. Dock ska det alltid finnas en koppling till kompetens och prestation oavsett ålder. Jag känner 65 åringar som är på toppen och trötta 25 åringar som jag undrar vilket arbetsliv de kommer få under många år framöver. Det är alltså som alltid olika från person till person och det går inte att ”facka” in människor till sanningar.

person-3500815_1920

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.