Det viktiga är att behålla medarbetarna

Företagen idag talar om att det är svårt att hitta talanger och duktiga medarbetare. Men de glömmer att det är när de väl har hittat ”guldklimpen” det riktiga arbetet börjar…

Att hitta talanger tjänar företagen inga pengar på. Det är när de lyckas motivera och behålla talangen, som det märks på sista raden. Ändå är det just att hitta talanger, som är det som företagsledningar fokuserar på.

Vad är då en talang? Enligt bokslutsdefinitionen är talang ”Människor som påverkar sista raden i en resultaträkning”.

Ett annat sätt att definiera talang är att fråga sig ”Vem får inte sluta?” ” Vilka är våra nyckelpersoner?”Talang.jpg

Talanger kan finnas i alla yrken och roller
– säljare, städare, lärare, projektledare och vd:ar. Talanger är de som ser och gör det där lilla extra. De som gör en skillnad utöver det vanliga.

Många företag går över ån efter vatten och slänger sedan ut barnet med badvattnet. Eller med andra ord  – de lägger ner tid och pengar på att hitta och rekrytera talanger, men bryr sig sedan inte om att ta hand om dem.

Det är lönsamt att behålla och utveckla befintlig personal oavsett talangnivå. Om vi använder bokslutsdefinitionen, påverkar all personal sista raden. Inte bara ”talangerna”.

Bra chefer och ledare på alla nivåer är en avgörande faktor för att medarbetarna ska stanna. Slutar medarbetarna beroende på chefen- byt chef. Annars riskerar företaget att tappa fler.

Chefens uppgift är att se till att alla medarbetares talang utvecklas och bidrar till företagets resultat.

Medarbetare i allmänhet och talanger i synnerhet vill, ha återkoppling, bli sedda och känna sitt värde för verksamheten. De vill jobba i en organisation som de upplever som viktig – att verksamheten är värdefull.

Att satsa pengar på att utveckla och behålla medarbetare, kostar mindre än att de lämnar bolaget.

Vad som är viktigt i valet av att stanna eller lämna jobbet är olika för olika individer, men utveckling i form av utmaningar och ansvar, företagskulturen och ledarskapet brukar vara viktiga faktorer.

De företag som hamnar i en negativ spiral, där de motiverade och engagerade medarbetarna lämnar företaget, kan ha svårt att hejda avhoppen och vända spiralen.

Att arbeta med varumärket som arbetsgivare, är att ha medarbetare är genuint goda ambassadörer för företaget, vilket i säg lockar till sig flera duktiga medarbetare och talanger.En positiv spiral.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.