Wellness Management – ett nytt begrepp?

Läser att Wellness-management – att arbeta strategiskt med hälsa – är stort i USA och att de ligger före oss i Sverige och Skandinavien, men att vår ledarskapskultur ger oss goda förutsättningar att bli riktigt bra på det.

Vad är det då som formar vår hälsa? Det första vi tänker på är nog att äta rätt och motionera. Vad som är rätt kan varierar från tid till annan, men de flesta har nog en liknande syn på vad det är.

Träna

Men räcker det för en god hälsa eller frånvaro av ohälsa? Det finns olika definitioner av hälsa och en är:

”Hälsa är ett tillstånd av fullkomligt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom”.
WHO: International Health Conference, New York,1946

För arbetslivet kan det innebära att sträva mot den positiva organisationen och individuell positiv hälsa. Det innebär att förutom det traditionella friskvårdsarbetet, även jobba med företagskulturen och stärka ledarskapet. Bryr sig arbetsgivaren och cheferna i företaget om dig som medarbetare? Känns ditt jobb meningsfullt?

Ofta ses friskvårdssatsningarna på jobbet som ett sätt att minska sjukfrånvaro och öka produktivitet, men det ska nog ses i ett ytterligare perspektiv – det individuella. Att se medarbetarens personliga vinning av en god hälsa.

För mig är Wellness Management ett hopkok av flera delar till en helhet. Visst är friskvård viktigt, men minst lika viktigt är företagskulturen och ett gott ledarskap, för att skapa en hälsosam arbetsplats.

Det känns inte som någon ny kunskap, men ändå har vi långt kvar på många arbetsplatser. Och egentligen har vi lagkrav på att arbeta förebyggande mot ohälsa enligt Arbetsmiljölagen.

Det ska bli spännande att se om och hur begreppet Wellness Management kommer användas i Sverige och i arbetslivet framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.