Att hantera mejl och flexibla arbetstider

Jag har uppmärksammat att det  rätt ofta skrivs om hur mejlen hanteras utanför arbetstid. Ofta kopplas den flexibla arbetstiden och mejlen som något negativt – kollegor, kunder och inte minst chefen mejlar på kMejlvällar och helger. Det skapar stress,
eftersom de som får mejlen känner sig skyldiga att svara.

Min reflektion är – varför det??

Jag tänker så här – för de som har förmånen att kunna arbeta med flexibla arbetstider, blir arbetstiden naturligt inte alltid inom spannet 9-17, utan lite hipp som happ.

Tänker er chefen som går tidigare för att kunna vara med på en aktivitet med barnen och som sedan kopplar upp sig och skickar lite mejl utanför arbetstid. Förväntar sig hen att få svar direkt? Och detsamma gäller kollegor emellan.

Problemet som jag ser det är inte den flexibla arbetstiden, utan att vi inte har talat om ”spelreglerna” kring att skriva och besvara mejl. Det skapar stress.regler

Mitt enkla råd är att inom gruppen tala om hur mejlen ska hanteras och vilka förväntningar ni har på varandra vad det gäller att svara på dem. Detta kan vara bra i vilket fall som helst att tala om.

Själv har jag svårt när mejl inte besvaras alls. Jag uppskattar att få en bekräftelse på att mejlen kommit fram och när jag kan förvänta mig ett svar. Men det är jag…

När ni har flexibla arbetstider och ni skickar mejl på helgen kanske ni inte ska utgå från att avsändaren förväntar sig ett svar. Personen i fråga har kanske bara fördelat arbetstiden lite annorlunda.

Sedan kan vissa personer ha svårt att inte vara uppkopplad hela tiden, men det är ju ett annat problem och har inte med den flexibla arbetstiden att göra.

Sammanfattningsvis: Bestäm inom gruppen vilka förväntningar ni har på varandra vad det gäller mejl och sedan måste varje individ lära sig hantera mejlen klokt för egen del.

Som sagt, så här tänker jag. Det finns kanske andra som resonerar på annat sätt….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.