Jag läser i tidningen Chef Nr.1 2014 att svenska medarbetarinflytandet halkar efter övriga Norden. I doktorsavhandlingen ”Chef i en högpresterande kultur. Implementering av ett globalt managementkoncept i lokala organisationskulturella kontexter”, levereras kritik i att allt fler företag inför ledningsmodeller som bygger på standardiserade arbetssätt och individuella belöningssystem.
Har svenska chefer har varit snabba på att okritiskt anamma olika trender och rör vi oss bort från vår framgångsrika svenska ledarskapsmodell?
Inte sällan köps svenska företag upp av utländska och då ska det svenska ledarskapet ersättas av en mer ”högpresterande kultur”, som bygger på mer individualisering och intern konkurrens och som inte sällan krockar med den svenska ledarskapsstilen.
Vad är då den svenska ledarskapsstilen? Kort kan den sammanfattas med hög grad av självstyrning med delegerande beslutsbefogenheter.
- Demokratiskt ledarskap -Medbestämmande
- Prestigelöshet – medarbetare ska inte känna sig underdåniga och ska kunna framföra kritik till chefen.
Men hur ska vi kunna stå emot ledarstilen som vi ofta får oss påtvingade av utländska koncerner? Och hur påverkar inte det motivationen och engagemanget i organisationerna?
Studier visar att Danmark och Finland har ökat sina nivåer av medarbetarinflytande mellan 2005-2010 medan Sverige har minskat inflytandet….
Har Sverige tagit till sig den påtvingande eller förväntade ledarskapsstilen från utländska ägare i högre utsträckning än Danmark och Finland?
Då kan man fråga sig vad som i sådana fall skiljer svenskar mot finnar och danskar? Svenskarna är ju kända att vara kritiska och och även framföra kritiken…
Det kan ju också vara så att danskar kör på som de är vana att göra – om jag får vara fördomsfull – de säger ja, men gör sedan som vill i alla fall…
Men då står jag frågande till finnarna – hur kan de stå emot utländskt inflytande? De brukar ju göra som de blir tillsagda…. Inga fördomar här inte 😉
Jag hoppas vi kan stå upp för vårt svenska ledarskap och få en kultur som jag talat varmt om tidigare ”Att spela varandra goda”.
Läs mer:
Ledarskap i företag och föräldraskap i familjen. Jag oroar mig för att trenden med mer konkurrens, mindre delaktighet och mer manipulation (belöningar) även slår igenom när det gäller föräldraskap. Tyvärr!
Spännande tanke Maria! Kan du utveckla hur du tänker?
Jag svarade som du ser med ett helt inlägg. TV tar ständigt in nya Nannyprogram där vi får se hur vi ska behandla våra barn med olika metoder. Något jag inte skrev om i inlägget är att när vi bodde i England var det ett tydligt system med points och merits även i skolan. Under de senaste åren har det dykt upp även i Sverige. Det är kulor och stjärnor som delas ut i klassrummen. Otroligt sorgligt tycker jag eftersom jag tror att barn i grund och botten har en stark motivation att lära sig ifall de får rätta förutsättningarna. Stjärnor och annat sätter detta ur spel. Plötsligt gör de saker för att få stjärnor istället för att de vill lära sig nytt. De blir styrda utifrån istället för inifrån.
Ja, då förstår jag Maria hur du tänker och jag håller med dig….
Jag gjorde studiebesök på engelska företag under en utbildning i Performance och de mätte allt! Personligen är det inte en miljö som passar mig.
Den miljön passar inte mig heller. När vi bodde i England kom föräldrar till oss och frågade vilket system vi använde eftersom barnen presterade så bra. De tittade lite konstigt på mig när jag svarade: De gillar att lära sig nya saker och gör det för sin egen skull. 🙂
🙂