Vad tänker du på när hjärnan har semester?

Läser på Motivation.se att hjärnan inte vilar när vi vilar den från att lösa uppgifter.

”Det är lätt att inbilla sig att hjärnan får vila när vi slappar, till exempel under semestern. Men hjärnan är komplex och går inte alltid att förstå utifrån våra vanliga föreställningar. Neurologisk forskning visar att viloläge för kroppen inte betyder vila för hjärnan. Det är till och med så att hjärnan arbetar för högtryck när vi lämnar den ifred.”

Vad gör då hjärnan när den har ledigt? Jo mycket energi går åt till att göra ingenting. Endast 5 % mer energi går åt till att lösa ett mattetal än

Vila skalman

att dagdrömma….

Dagdrömmarna handlar företrädesvis om analyser kring vad andra tycker och tänker om oss och hur vi accepteras. Tidigare var det mycket viktigt ur överlevnadssynpunkt, när vi var mer beroende av varandra än vad vi är  idag – alla fall i vår del av världen.  Trots att vi kommit vidare i evolutionen är vi fast i det här beteendet.

Hmm, är det sant tänker jag? Lägger vi så mycket kraft åt att jämföra oss och fundera på vad andra tycker om  oss oavsett vilka vi är?

Det är naturligtvis vara individuellt. Fast dessa reflektioner sker ju omedvetna och görs automatiskt. Kan det vara så att vi alla gör en analys av läget, men vissa av oss konstaterar och går vidare, medan andra dröjer sig kvar i spekulationerna och känner att det är viktigt för dem.

Hartmanprofilen, som jag ibland använder mig av i mitt arbete, visar vilka olika typer av tankar som är viktiga för oss och vilka som vi hellre bortser ifrån. Det är en spännande profil och för mig personligen säger den att jag automatiskt lägger vikt vid jämförelser, men sedan lämnar jag snabbt slutsatsen för att det är andra värderingar som är viktigare för mig….

Hur funderar du kring detta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.