Kompetera dina styrkor

Det vi är bra på är det som ger oss mest energi. Det är när vi använder våra styrkor som vi känner motivation och trivs.

Det finns olika skolor för hur vi ska förbättrar och utveckla oss – ska vi utveckla det vi redan är bra på eller ska vi utveckla våra svagheter?

Personligen föredrar jag det första – försöka använda och utveckla det jag är bra till att bli ännu bättre.

När jag talar om detta i grupper, ser jag ofta några som ler lite i mjugg. Då förstår jag att de tänker – ”Det ska jag säga till chefen”.  ”Jag är inte bra på det här och det ger mig inte något, så jag struntar i det…” ” Det har Marie sagt!”

Men det är inte det jag säger. På ett företag måste alla rätta in sig i leden och utföra vissa uppgifter till en viss nivå – även om du inte tycker de är roliga. MEN du behöver ju inte sträva efter att bli stjärna på uppgiften. ”Good enough” räcker och sedan göra mer av det som du är bra på istället.

Något som du kan ta efter från idrotten är crosstraining eller komplementträning. Om du är duktig på teknik, kan du t ex träna på att förbättra din kommunikation eller pedagogik. Då kan du bli ännu bättre på att förmedla dina tekniska kunskaper till andra…

Det finns forskning som visar att det finns vissa övergripande ledaregenskaper som har stark koppling till goda ekonomiska resultat och större medarbetarengagemang – och de kan komplettera varandra på olika sätt.

T ex så visade chefer som ”fokuserade på resultat” ännu bättre resultat om de kompetterades med vissa andra egenskaper som t ex ”bygga relationer”. ”Självsäkerhet” tillsammans med ”ärlighet” var ett annat egenskapspar som har stark koppling till effektivt ledarskap. Spännande eller hur?!

Personligen ska jag fundera mer på vad jag kan crossträna för att komplettera det jag är bra på. Det kommer nog inte vara ett så stort motstånd att träna på just det.

Hur fungerar du? Fokuserar du på det du är dålig på eller tränar du på det som du redan är bra på för att riktigt ”spetsa”? Eller tillhör du gruppen som crosstränar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.