Att förstå konsekvenserna

Jag arbetar mycket med chefer och även grupper med att träna dem i att ge feedback på ett konstruktivt sätt. Det är inte alltid så lätt men det går.

Det jag trycker mycket på är att verkligen vara tydlig med konsekvenserna av personens beteende, vilket de inte alltid har tänkt på. Konsekvenserna kan påverka både dem själva och andra.

Många tycker ”Jag är som jag är”. Det är en sanning med modifikation. Visst är vi som vi är – men du kan välja att ändra dig om du vill.

Vissa personer vägrar ta till sig feedbacken och inse att de uppfattas på ett visst sätt. ”Så är det inte alls” eller ”Sån är inte jag” kan svaren bli. Då kan en fråga vara ”Hur skulle du vilja bli uppfattad?”

Beskrivningarna brukar gå isär mot hur omgivningen beskriver dem – ”Då måste du göra något annorlunda.  Men vi kan inte tvinga dig, utan du måste välja själv.”

När insikten om konsekvenserna av ett beteende sakta sjunker in, brukar det bli lättare att finna drivet och motivationen att göra något annorlunda…

4 kommentarer på “Att förstå konsekvenserna

 1. Precis! Så arbetar jag också – och det är en sak om konsekvenserna enbart får bäring på en själv eller det man gör enskilt (det är illa nog!), men om det dessutom får konsekvenser för andra är ansvaret desto större att faktiskt fundera över sitt eget beteende.

  Jag arbetar också mycket med att hjälpa cheferna att se hur de kan vädja till sina medarbetares egen vilja att ändra. Det är ändå ganska sällan som medarbetarens AVSIKT är att vara elak, eller göra fel. I 9 fall av 10 är det bara att det ”blev tokigt”, och att viljan att förändra då är så mycket större – och motiviationen finns där att ”göra om göra rätt”. Ytterst få människor vill ”göra om göra rätt” i exakt den riktning någon annan pekar. Mycket mer intressant och energigivande att ”hitta sitt eget sätt”!

  Med en dåres envishet hävdar jag att en människas förmåga att lyssna är av avgörande betydelse för hur pass bra h*n är på att ge feedback. Det kommer också ofta lite som en överraskning för många jag tränar i att ge feedback…!

  Tack för bra blogpost, Marie!

   1. ”Med bäring på en själv” menar jag att om jag gör något som jag mår dåligt av, eller jag ”begår våld på mig själv”, så ser jag det som illa, d v s vi behöver vara lite snälla mot oss själva och faktiskt välja att förändra vårt beteende om det skadar oss. Däremot blir ansvaret desto större när fler är inblandade.

    I andra sammanhang kan det t o m hjälpa oss att ändra ett beteende som är skadligt mot oss själva om vi kan se att även andra drabbas på ett indirekt sätt, men det är en annan historia…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.