Att leda 80- och 90-talister

Imorse hade TV4:s morgonprogram ett inslag med Emma Pihl som skrivit boken ”Att leda nästa generation” och Bert Karlsson. Jag tycker ämnet är så spännande!

Är de unga lata och vill ha allt på en gång och hur ska man i så fall leda dem?? Det finns många bottnar i det här. Något som tas upp är att de unga kräver snabb och frekvent återkoppling för att vara motiverade. Jag tror att det egentligen inte skiljer sig så mycket från äldre generationer. Alla vill göra skillnad och få återkoppling på det vi gör. Att höra att vi gör skillnad och tillför något. De unga kanske kräver det tydligare och det är bra.

För att kunna ge återkoppling på ett konstruktivt sätt, krävs ett tydligare ledarskap än vad vi har idag. Vad förväntar vi oss av medarbetarna. Inte bara vad medarbetarna förväntar sig av företagen. Båda sidor av myntet behövs… Där har vi mycket att utveckla både i Sverige och i andra länder. Där har både unga och äldre mycket att lära….

En skillnad med de yngre kan vara att de oftare tar saken i egna händer och byter arbete om det inte passar. Det är bra, för bara du själv är ansvarig för din egen utveckling. Där har vi en stor skillnad mot de äldre – de tror ofta att det är chefens ansvar att utveckla dem Obestämd De stannar kvar och blir martyrer. Det är dessutom ett svenskt sätt att tänka, som kan komma från att vi alltid blivit omhändertagna av samhället. Men som medarbetare har du ett anvar för din egen utveckling.

Kommer vi då få problem med den yngre generationens krav? Inte nödvändigtvis – för de kan inte bara ha krav utan även avkrävas en motprestation och där måste vi som sagt bli mycket bättre i kommunikationen i ledarskapet. Sedan måste de yngre acceptera att även de måste arbeta sig uppåt och inte få allt på en gång. Om de inte kan acceptera det, så blir det arbetslöshet eftersom det inte finns enbart ”finjobb” till alla….

Personligen tycker jag inte om att vi generaliserar på det här sättet. Unga – gamla, kvinnor – män, svenskar – utlänningar, Stockholmare – Göteborgare osv. Det handlar om människor och vi är olilka!

Jag ser i alla fall fram emot att möta alla nya unga ledare framöver och hjälpa dem i sin roll som medarbetare och inte minst som chefer i framtiden. Jag tror det kommer fungera jättebra. Och många kommer få ett stöd som de äldre cheferna inte fick i sin chefsroll. Det finns en större förståelse för vikten av ett bra ledarskap idag.

Väl mött alla unga och gamla Glad

Se gärna inslaget från tv-soffan här <<<

4 kommentarer på “Att leda 80- och 90-talister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.